Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното производство, което

...
Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното производство, което
Коментари Харесай

Гешев: Системата за разпределение на делата е пробита

 Главният прокурор Иван Гешев обеща всички доказателства по досъдебното произвеждане, което води СГП за пробива в системата за инцидентно систематизиране на делата, да бъдат обществено оповестени пред българските жители, тъй като хиляди от тях са пострадали от пробива, до момента в който тя е работила.

Гешев прикани лобистите на пробитата система за инцидентното систематизиране на делата да отговорят на въпросите за какво е била вкарана на мрачно като решение на всичките проблеми в правосъдната власт и по какъв начин по този начин една комерсиална компания я е обслужвала безплатно, без нито един лев, в продължение на пет години, предаде Дарик нюз. Той назова и съответните виновни лица за въвеждането й - някогашният правосъден министър Христо Иванов, шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов, Калин Калпакчиев и гравитиращите към тях.

" Фактът е, че тази система е пробита. Това за мен е сериозен срив в доверието в правосъдната власт, тъй като признакът е доверието на жителите в нея. И за мен е необяснимо на какво се дължи тази голяма опозиция, която господин Лозан Панов и няколко дами, които гравитират към него, оказват и се пробват да предотвратят този ай ти одит. Нямам пояснение за себе си ", разяснява Гешев в изявление за БНР.

" Нямам никакви терзания да го попитам всичко ", сподели той по адрес на шефа на Върховен касационен съд. " Това ще бъде разисквано на пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък, уповавам се да бъде излъчен онлайн ", добави Гешев. " Аз не се тормозя от нищо да попитам Лозан Панов на какво се дължи това - на мрачно показана като панацея системата за инцидентното разпределение, която ще затвори всички дупки, което изтъкваше Христо Иванов. И в един миг се оказва, че тази внедрена от тях система без социална поръчка е може би по-лоша от предходната. Защо има тоя отпор да се ревизира нейната сигурност? Защо една компания я организира пет години без пари? ", попита Гешев и означи, че това е казус - една комерсиална компания да работи без пари. " Дошло е времето най-сетне този проблем да се реши по безапелационен метод. Как да имаме доверие в правосъдната власт, когато има подозрение, че всеки един проблем може да бъде решен по неправдив метод? ", уточни основният прокурор и съобщи, че ще сезира Европейската комисия, тъй като става въпрос за 5-годишен интервал, през който правосъдната система е била на мониторинг.

Главният прокурор Гешев се разгласи изрично за въвеждането на нова система за инцидентно систематизиране на делата след шест-седем месеца, само че последната дума за това ще има Висшият правосъден съвет.

" Решението ще бъде взето от Висш съдебен съвет. Моето персонално мнение е, че тябва да се вземе бързо решение в идващите 6 месеца. Ще има чисто нова система, която би трябвало да реши тези проблеми, единствено че има 6-7 месеца до тогава и ние би трябвало да подсигуряваме, че ще има бистрота на делата ", разяснява основният прокурор. Иван Гешев разяснява и дейностите на прокуратурата в изискванията на изключително състояние. Той съобщи, че инспекциите за спекулата във връзка с артикули от първа нужда не престават. И заяви, че има данни за целеустремено задържане на 4 тона алкохол, който е в основата на производството на дезинфектанти, а това води до скок на цените. На Агенция " Митници " и Министерство на вътрешните работи е предоставено да ревизират данъчните хранилища за алкохол. Гешев поддържа концепцията магистратите да си замразят заплатите, с цел да бъдат солидарни с хората в сегашната рецесия и призна, че преди две седмици си е правил проба за ковид, която е негативна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР